LED ARBETSBELYSNING

Vi erbjuder led arbetsbelysning med den senaste led tekniken. Våra arbetslampor passar elsystem med både 12V samt 24 volt och lämpar sig väl för professionella applikationer i krävande arbetsmiljöer dygnet runt. Samtliga arbetslampor är utrustade med original dioder från världsledande Cree, Epistar, Philips och Osram. Detta medför att våra arbetsljus presterar bättre än konkurrerande arbetsljus som ser identiska ut. Nedan finner du vår led arbetsbelysning.
Läs mer
Det finns 24 produkter.

Hur mycket ljus avger LED jämfört med Halogen och Xenon?

Ett led arbetsljus kräver betydligt mindre strömförbrukning jämfört med en motsvarande halogenlampa för att avge lika stor mängd ljus. I detta fall är led arbetsbelysning betydligt mer energieffektiv då den totala energiåtgången endast uppskattas till en femtedel jämfört med arbetsbelysning med halogen teknik. Halogenbelysning är en utgående teknologi som används i en allt mindre utsträckning idag än för ett par år sedan. Arbetsbelysning med led teknologi kan under rätta förhållanden uppnå en livslängd på 50 000 timmar, dvs ca 50-70 ggr längre än halogen. En led arbetslampa håller med andra ord längre än själva maskinen den monteras på. En av de största fördelarna med denna teknik är att den också är miljövänlig, den innehåller inte farliga tungmetaller samtidigt som den har låg värmeutveckling. Att byta sina halogen lampor mot led arbetsbelysning är utan tvekan det rätta valet och installationen är dessutom enkel att utföra genom en plus och minus koppling.

Vad är skillnaden mellan LED arbetsbelysning och Xenon arbetsbelysning?

När det gäller Xenonbelysning så skapas ljuset i ett urladdningsrör fyllt med dels ädelgasen xenon dels metallsalter som i slutändan utsänder ljus. Den stora nackdelen med xenon är att att den är olämplig att tända och släcka ofta. Trots att Xenon arbetsbelysning håller längre än halogen så är livslängden i regel 10-15 gånger lägre i jämförelse med led arbetsbelysning.

När man jämför LED med Halogen och Xenon så är det viktigt att man tar hänsyn till flera olika faktorer som både effekt, ljusflöde och ögats uppfattning av själva ljuset för att få till ett rättvist jämförelsetest.

35W Halogen arbetsbelysning ger ca, 750 lumen               50W Halogen arbetsbelysning ger ca, 1 050 lumen

35W Xenon arbetsbelysning ger ca, 3 000 lumen               50W Xenon arbetsbelysning ger ca, 4 200 lumen

35W LED arbetsbelysning ger ca, 3 400 lumen                   50W LED arbetsbelysning ger ca, 4 900 lumen

(Notera att ovannämna siffror är ungefärliga siffror då kvalitet och utförande har en stor inverkan på hur mycket ljus en lampa i verkligheten avger).

Att välja rätt arbetsbelysning: LED eller Xenon?

Under många år valde vi att sälja både led och xenon lampor till våra kunder. Xenon arbetsbelysning i både 35W och 55W segmentet var väldigt populärt under 2012. De senaste åren har dock led tekniken gått fram i en rasande takt och därmed blivit fullständigt överlägsen konkurrerande belysningstekniker på alla sätt och vis. Vi tog därför beslutet att sluta sälja xenon lampor s.k hid lampor för att istället fokusera på led som idag är det självklara valet av arbetsbelysning.

Vad är viktigt att tänka på vid jämförelse av olika LED arbetsljus?

1. Lumen För att kunna jämföra lumen-talet mellan två olika led arbetsljus så måste man först ta reda på effektiva lumen som anges i specifikationerna. Tyvärr så råder det något av en inflation vad gäller lumen värden inom belysningsbranschen och speciellt för arbetsbelysning. Det är relativt enkelt för en återförsäljare att sätta ett högt lumen-tal då det är svårt för en enskild konsument att kontrollera detta.


2. Dioder Det är viktigt att man tar reda på wattstyrkan på själva dioden och även vad det är för modell. Olika styrkor på dioden ger i slutändan olika mycket ljus samt olika egenskaper beroende på vilken optik som används. Även märket/modell på själva dioden är viktigt då ljusflödet i slutändan kan skilja sig avsevärt mellan olika 10W dioder. Även BIN-talet på dioden är en viktig faktor som man måste ta hänsyn till vid jämförelsen, mer om BIN-tal kan du läsa om nedan. Det finns en uppsjö av olika typer av dioder på marknaden. Vi använder oss av både 2W, 3W, 5W samt 10W i vår led arbetsbelysning. Ibland kan många små dioder vara att föredra om man är ute efter ett ”stort” ljus och stora dioder om man vill uppnå ett ljus med längre räckvidd. I vissa situationer kan det också vara bra att använda sig av en stor diod men att driva denna som en liten diod, i slutändan avgör typ av applikation vilken diod som är mest lämplig att användas.


3. Optik Olika applikationer kräver olika typer av optik. Vid en jämförelse är det viktigt att båda arbetsljusen använder samma optik som är ämnade för samma applikationer. De vanligaste ljusbilderna är 40°, 60° samt 90°. En bredare ljusbild ger en kraftfull närfältsbelysning med sämre räckvidd som följd. Av denna anledning rekommenderas oftast 60° flood ljus som arbetsbelysning inom de flesta applikationerna för bästa ljusbild.


4. Kvalitet Det är viktigt att priset inte blir den avgörande faktorn vid en prisjämförelse av arbetsbelysning. Det finns alltför många arbetslampor ute på marknaden idag som inte håller måttet och fallerar redan efter ett par hundra timmar trots att specifikationerna tydligt uppger 30 000 – 50 000 timmar. Det är även viktigt att man tar hänsyn till övriga faktorer som IP klassning, vibrationsklassning m.m. Precis som med lumen så är det väldigt svårt att kontrollera ifall en lampa verkligen lever upp till vibrationsklass 15.6 Grms.


5. Watt Watt anger hur mycket effekt en arbetslampa använder men det är viktigt att inte endast utgå ifrån watt styrkan vid jämförelse mellan arbetsljus. Anledningen till detta är för att varje lampa använder olika komponenter som kan ha stor påverkan på ljusmängden i slutändan. Arbetsbelysning med mindre watt kan ändå visa sig avge betydligt mer ljus med hjälp av mer högkvalitativa och effektiva komponenter. Man måste därför också ta hänsyn till hur många lumen respektive lampa ger då fokus på endast watt styrkan kan visa sig vara väldigt missvisande i slutändan.

Vad betyder High Power Led?När man handlar led produkter så stöter man ofta på den engelska termen ”High power LED” som egentligen betyder att en diod har en högre effekt än motsvarande 0.5W. Dagens arbetsbelysning består av led dioder som normalt sätt uppgår mellan 1W till 10W per diod beroende på modell. Många återförsäljare använder termen High Power LED i sin marknadsföring av arbetsbelysning trots att samtliga produkter på marknaden redan är klassade som detta. Vi finner därför ingen anledning att använda oss av denna term för vår led arbetsbelysning.

Vad är BIN-tal?

När amerikanska diod tillverkaren Cree exempelvis tillverkar 100 000 st dioder så kommer varje diod att vara unik och inte den andra lik. Dioderna sorteras efter hur mycket ljus och vilken färgtemperatur de avger i olika högar som kallas BIN. De bäst presterande dioderna hamnar i den bin hög nummer 1 och är avsevärt dyrare än de sämst presterande dioderna. Detta betyder att skillnaden i ljusstyrkan mellan två arbetsljus kan variera kraftigt trots att lamporna ser identiska ut och är utrustade med Cree dioder. Av denna anledning är det därför inte alltid mer prisvärt att välja en billig arbetslampa trots att den marknadsförs som "Cree arbetsbelysning". Det gamla talesättet "billigast är inte alltid bäst" är därför en väldigt god riktlinje att hålla sig.

Vad är skillnaden mellan teoretiska lumen och effektiva lumen?

Lumen är en enhetsbetäckning för mängden ljus som en lampa avger. Många konsumenter frågar sig ofta vad skillnaden egentligen är mellan teoretiska och effektiva, s.k riktiga lumen. Teoretiska lumen är mängden ljus en diod ger ifrån sig när den testas under optimala förhållanden med en driveffekt på 100%. Dessa tester utförs i laboratorium och lumen värdet för de bäst presterande dioderna (BIN 1) används sedan som referens för samtliga dioder för respektive modell. Det teoretiska lumen värdet motsvarar därför nominell effekt. Vi på Ljusgiganten har därför valt att endast importera led arbetsbelysning från de allra största aktörerna med lägst BIN-klass och genomgående bäst kvalitet.

Effektiva lumen är ett mått på hur mycket ljus en diod avger när den redan är installerad i ett lamphus. Effektiva lumen tar hänsyn till både den verkliga driveffekten samt ljusförlusten som sker när ljuset färdas igenom reflektorn. Effektiva lumen är ett mått på hur mycket ljus en arbetslampa avger under verkliga arbetsförhållanden. Därför är effektiva lumen ett mer intressant mått för konsumenter.

Hur lång livslängd har led lampor?

Många tillverkare anger en generell brinntid på 50 000 timmar för led arbetsbelysning vilket är en sanning med modifikation. Problemet är att man då utgått utifrån optimala förhållanden och inte verkliga arbetsförhållanden där dioden faktiskt sitter i ett lamphus. För att bibehålla livslängden på 50 000 timmar så är det viktigt att dioden inte drivs på full effekt samtidigt som det finns tillräckligt med aluminium i lamphuset och rätt form på kylflänsar. Det är viktigt att uppnå en god kylning för att led lampan ska klara 50 000 timmar utan att fallera.

Arbetsbelysning med undermålig kylning och billiga komponenter kommer att försvagas relativt snabbt och bli gulare i ljuset efter bara några veckors användning. Vi på Ljusgiganten har med omsorg valt produkter som uppnår samtliga kriterier för att kunna användas dygnet runt i flera år.

Användningsområden

Vår arbetsbelysning är robust och är utrustat med polykarbonat (PC) material som är nästintill okrossbar. Detta möjligör att lamporna kan användas i många olika situationer. Våra produkter används främst inom jordbruk och lantbruk, gruvnäring och åkeri. Oavsett om du bor i Norrland, Stockholm eller Göteborg och letar efter bra arbetsbelysning till din traktor, entreprenadmaskin, snöröjningsfordon eller något annat yrkesfordon så har vi flera olika modeller tillgängliga för just dina specifika behov. Lamporna kan användas som takbelysning, sidobelysning eller som mobil belysning, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Vilken arbetslampa passar bäst som fordonsbelysning?

Vi har passande belysning till alla möjliga fordon, alltifrån lastare, truck, lastmaskin, baklastare m.m. Det spelar egentligen ingen roll om det är en minidumper, grävlastare eller lastbil som ska utrustas med nya led arbetsljus då vi hela tiden strävar efter att erbjuda våra kunder produkter som är lämpliga att användas i alla tänkbara situationer. Det är viktigt att ha i åtanke att vissa skogsmaskiner som skördare eller snöröjare kan ha helt andra förutsättningar än exempelvis en minidumper, då behöver man satsa på arbetsbelysning som är stöt och vibrationstålig. Jordbruksmaskiner och lantbruksmaskiner kan också ha stor nytta av liten och lättplacerad arbetsbelysning. Det är därför viktigt att känna till måtten då alla maskiner inte har lika mycket plats tillgodo för montering av belysning. Arbetsmiljön är en annan aspekt att tänka på, då den är direkt avgörande för vilken arbetsstrålkastare man bör välja. Oavsett om det är en Scania, Johns Deere, Valmet, Valtra eller Caterpillar maskin du köper belysning till så bör man noggrant överväga kapslingsklass och vibrationsklass. Samtliga av våra produkter är certifierade för IP67, IP68 och IP69K.

Att välja rätt led belysning till ATV och snöskoter

För dig som kör med en ATV under vintertid är ett inköp av extra belysning ett absolut måste. Precis som med många traktorer så är ljuset från originallamporna på en ATV, Quad eller UTV mediokra som bäst. Ifall du ska ploga eller köra i skogen med din ATV så bör tålig arbetsbelysning användas för en god sikt. För en ATV rekommenderar vi följande watt styrkor: 10W, 12W, 15W, 18W eller 24W. Även 27W kan vara ett bra alternativ.

Vad är skillnaden mellan led arbetsbelysning 12v och 24v?

Detta är en väldigt vanlig fråga bland många kunder. Svaret är ganska enkelt, det finns egentligen ingen skillnad mellan led arbetsljus som använder olika voltstyrkor utan lumen-talet förblir densamma. Att dioden klarar mer än 12-24v har heller ingen påverkan på lux värdet.

Är era lampor EMC-godkända?

All arbetsbelysning i vårt sortiment är EMC-godkända vilket betyder att de är utrustade med elektromagnetisk kompatibilitet och en genomgående kompakt design. Du behöver därför inte oroa dig för att led lamporna stör ut annan elektronisk utrustning i fordonet. Lamphusen är robusta och skyddar de elektroniska komponenterna mot korrosion och stora temperaturskillnader.

Påverkar lamphusets utformning mängden ljus som en arbetslampa avger?

Arbetslampor finns i många olika former. De finns både som runda, ovala, kvadrat och rektangulära arbetsljus och detta påverkar inte ljusstyrkan på något vis. Anledningen är dock inte bara estetisk utan också funktionell då alla fordon inte har lika mycket utrymme för att montera arbetsljus på. Att installera oval arbetsbelysning istället för rektangulär kan därför i vissa situationer vara det enda alternativet.

Vad är skillnaden mellan Ljusgiganten och övriga återförsäljare?

Att köpa billig och bra arbetsbelysning online är sällan en lätt uppgift. Många leverantörer i Kina använder tyvärr budget komponenter i sin tillverkning för att sedan marknadsföra led lamporna som premiumbelysning. Lägg därtill den bristande kontroll som råder i hela branschen vilket gör det svårt för många återförsäljare att hitta belysning av hög kvalitet. Att själv ta initiativet och köpa led lampor från Kina kan bli mycket kostsamt för en privatperson som inte är påläst kring fallgroparna i vår bransch. Våra leverantörer befinner sig i fronten av ledutvecklingen med hjälp av unik patenterad teknologi och rigorösa tester. Våra arbetsljus genomgår tester efter montering som innefattar bl.a temperaturtest, luftfuktighet test, salt spray test, UV test, anti-vibrationstest, lumentest, IP-test (både hos leverantör samt svensk tredjepart) samt ålderstest och EMC-test m.fl. Dessutom utförs noggranna tester både före och under produktion av själva råvarorna som används för att tillverka våra led arbetsljus.

Exempel på lämpliga watt styrkor för olika maskiner

Vår arbetsbelysning är arbetsergonomisk och finns i många olika watt styrkor. Om du letar efter arbetsbelysning som både är kraftfull och vibrationstålig till en skogsmaskin så rekommenderar vi arbetslamporna på 40W, 48W eller 90W med Heavy Duty benämning alternativt Oledone 60W som vunnit flera ”bäst i test” utmärkelser med högst lumen-tal. Om du istället är ute efter en bra och prisvärd arbetslampa för din snöplog, skogskärra, minigrävare eller lastmaskin så kanske Svealux 27W, 36W eller 50W är ett bättre alternativ. Det är viktigt att man väljer ett arbetsljus för rätt applikation då man inte alltid behöver den allra bästa lampan i varje situation. Ifall du söker efter en lampa som du inte finner i vårt sortiment eller har frågor om vilken lampa du bör välja för din exempelvis din hjulgrävare eller traktorkran så får du gärna kontakta oss via mail eller telefon.

Kan man lita på led arbetsbelysning tester?

Som med allt annat bör man ta det man läser på internet med en nypa salt. Till skillnad från många andra aktörer så försöker vi alltid att ange korrekta lumen-tal och i de fall en lampa vunnit en utmärkelse så refererar vi till företaget/organisationen som genomfört själva testet.

Vad har ni för garantier?


Alla våra arbetsljus genomgår rigorösa tester och med 30 dagars öppet köp, fri frakt och fri returrätt på samtliga varor kan du alltid känna dig trygg när du handlar hos oss. Vi levererar arbetsbelysning både inom Sverige men även till övriga länder inom norden och erbjuder garantier upp till 5,5 år.

 

Fri frakt över 1495:- 30 dagars öppet köp!