CYKELBELYSNING

Fenix LED cykelbelysning är en otroligt populär cykellampa. Lamporna skiljer sig från konkurrerande cykellampor genom sin byggkvalitet och höga ljusstyrka. Fenix är ett premium märke som riktar sig till både proffs och privatpersoner som letar efter ett prisvärt cykelljus.
Läs mer
Det finns 2 produkter.

Vilken typ av cykellampa behöver jag?

Utbudet av cykellampor är stort och det som skiljer de olika modellerna åt är de ändamål de är anpassade för. Färg, funktion och effekt differerar mellan exempelvis front- och bakljus samt för belysning anpassad för stadsmiljö eller terräng.

Vilken ljusstyrka behöver jag på min cykellampa?

Ljusstyrkan beror återigen på om det är ett front-, bak- eller kombinationsljus samt i vilken miljö lampan ska användas i. Vid användning i stadsmiljö brukar rekommendationen ligga på mellan 100-300 lumen, medan användning på exempelvis landsväg eller off-road iställer kräver mellan 300-500 lumen.

Vilken typ av batteri behöver jag för min cykellampa?

Cykellampor drivs vanligtvis av antingen AA-, AAA- eller uppladdningsbara batterier. Det sistnämnda alternativet är det mest fördelaktiga om du använder din cykellampa regelbundet då det är både det mest ekonomiska och miljövänliga valet.

Behöver jag en cykellampa med flera ljusstyrkor?

Det är inte ett måste att ha en cykellampa med val av ljusstyrka. Dock kan det vara fördelaktigt att kunna ändra lampans ljuskägla vid behov, som vid exempelvis distanscykling.

Behöver jag en cykellampa som är vattentät?

Det rekommenderas att en cykellampa klarar av en del väta och vind. Detta kan läsas ut genom att se över lampans IP-klassning. Se själv över den miljö och de förhållanden som lampan ska användas under och utgå därifrån.

Behöver jag en cykellampa med blixtfunktion?

Vid längre cykelturer samt vid mörkerkörning så bör den cykellampa som används ha någon form av blixtfunktion. Detta ökar nämligen säkerheten för dig som cyklist på vägen.

Kan jag använda min cykellampa på annat sätt än att cykla med den?

Många cykellampor är framtagna för multifunktion och fungerar utmärkt som ljuskälla vid löpning, klättring eller orientering.

Hur länge håller batterierna i en cykellampa?

Hur länge batterierna håller beror på ljusstyrkan i lampan samt vilket slags batteri som används. Mellan 2-10 timmar brukar vara standard för en cykellampas batteritid. Detta ska tydligt framgå i specifikationen till lampan.

Hur viktigt är det att ha en reflex på min cykel?

En lampas reflex är en del av trafiksäkerheten och de flesta cykellampor har redan inbyggda reflexer. Utöver lampans egna reflex kan du även använda andra typer av reflexer som kan fästas på själva cykeln.

Hur kan jag öka synligheten när jag cyklar på natten?

Reflexer på skor, jacka, hjälm och skor är ett bra komplement till din cykellampa. Det finns specifika reflexvästar att köpa eller enklare reflexband.

Vilka funktioner är bra att ha på en cykellampa för mountainbiking?

En cykellampa med hög effekt och bred ljuskägla är att föredra om lampan ska användas vid mountainbiking. Se även till att lampan är tåligt mot väta genom att se på lampans IP-klass.

Kan jag använda min cykellampa som en powerbank för att ladda min telefon eller andra enheter?

Det finns cykellampor på marknaden som har en inbyggd USB-port för just detta syfte. Detta ska stå utskrivet i lampans specifikation.

Vilken typ av laddare behöver jag för min uppladdningsbara cykellampa?

Om du köpt en laddningsbar cykellampa så kommer denna som regel med en laddare och kabel som passar lampan. Läs bruksanvisningen innan användning för att ladda lampan på ett korrekt sätt.

Kan jag använda en cykellampa som även fungerar som en ficklampa?

Det finns cykellampor med multifunktion som även fungerar som ficklampor. Dessa lampor karaktäriseras av en avtagbar sektion som antingen monteras på din cykel eller används som ficklampa.

Vilken typ av monteringssystem är bäst för en cykellampa?

Det finns en rad olika monteringssystem för cykellampor. Vissa lampor monteras med en skruv medan andra har mer flexibla lösningar som gummiband eller spänne. Vid exempelvis terrängkörning bör ett skruvmontage användas, medan en avtagbar lösning kan passa bättre i exempelvis stadsmiljö.

Behöver jag ha en annan cykellampa för fram- och baksidan av min cykel?

Ja. Att ha en röd cykellampa bak på din cykel är obligatoriskt. Denna ska kunna ses tydligt av medtrafikanter och fästs bäst på antingen pakethållaren eller sadelstolpen. Frontbelysningen på din cykel ska vara vit och fästs på styret.

Vad är skillnaden mellan en vanlig cykellampa och en smart cykellampa?

När man talar om en smart cykellampa så menar man en lampa med extra funktioner som breddar dess användningsområde. Detta kan vara exempelvis GPS-funktion, Bluetooth eller automatisk ljusstyrning.

Vad är batteritiden på en uppladdningsbar cykellampa?

Detta differerar helt beroende på lampans modell och den använda ljusstyrkan. Vid användning på en lägre styrka så håller batteriet betydligt längre. De mest kraftfulla cykellamporna kan ha en batteritid på upp till 20 timmar.

Fri frakt över 1495:- 30 dagars öppet köp!