LED guide - Ljusgiganten.se

LED Guide

LED är en förkortning av Light Emitting Diode, dvs. en diod som utstrålar ljus. Idag finns lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvit och varmvit. Lysdioder har länge använts som indikatorlampor på elektronik och displayer men allt eftersom det utvecklats nya ljusstarkare sorter har de även börjat användas till belysning. Jämfört med halogen behöver LED lampor en energitillförsel på ungefär 1/5 för att uppnå samma ljusstyrka. För att spara energi och kunna erbjuda bra lampor har vi på Ljusgiganten valt att endast använda oss av teknologi från ledande chipset tillverkare inom LED branschen, såsom Cree (USA), Bridgelux (USA) och Epistar (Taiwan).


NÅGRA FÖRDELAR MED LED

LED lampan drar mindre ström trots högre ljusutbyte. Den är därmed mer energieffektiv då energiåtgången för en LED lampa endast uppskattas till en femtedel jämfört med en halogenlampa. LED lampan kan i normala förhållanden ha en livslängden runt 50 000 timmar, d.v.s ca 50-70 ggr längre än halogen.
En av dom största fördelarna med LED teknologin är att den är miljövänlig, den innehåller inte farliga tungmetaller samtidigt som den har låg värmeutveckling.


LJUSFLÖDE (LUMEN)

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Genom att ange ljusflödet i lumen kan man direkt jämföra lampornas ljusstyrka. Att jämföra watt är inte längre meningsfullt utan kan snarare vara missvisande. Till exempel så motsvarar 1300–1400 lumen ungefär en 100W glödlampa. Xenonlampan (HID) ger upp till 4 gånger mer ljus än en halogenlampa med samma effekt medans LED lampan numera gått om Xenon och levererar numera mer ljus per watt i takt med att LED tekniken utvecklats.


FÄRGTEMPERATUR (KELVIN)

Ljusets färgton kan definieras som dess färgtemperatur och mäts i Kelvin (förkortas K). Hög färgtemperatur motsvarar blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner. Ju högre K-värde desto mer inslag av färg i lampan. Vi säljer Xenonljus i olika färgtemperaturer som t.ex. 4300K (för dig som föredrar ett riktigt vitt ljus) eller 6000K (vitt ljus med en något blåaktig färgton). Vid förhållanden såsom dimma eller regn rekommenderas 4300K på grund av bättre penetration.


LITE INFORMATION OM BRANSCHEN

Idag är utbudet av fordonsbelysning enormt och det fortsätter att växa för varje år som går. Det är inte lätt för en konsument att handla fordonsbelysning på nätet och det finns flera bakomliggande orsaker till detta. Med tanke på led teknikens genombrott på senare år så har marknaden för fordonslampor vuxit lavinartat och detta har i sin tur gett upphov till flera nya aktörer lyckats etablera sig. Detta har resulterat i ett vilda västern där både nya och gamla återförsäljare försökt med all tänkbara medel att locka till sig kunder. Ett stort problem inom branschen är missvisande lumen värden. Uppskrivna lumen indikerar att en led lampa egentligen lyser starkare än vad den egentligen gör, vilket i slutändan är falsk marknadsföring. Orsaken bakom detta problem är till viss del brist på kunskap ute hos återförsäljarna som inte har tillräcklig med kunskap om produkterna för att förstå skillnaderna mellan teoretiska och effektiva lumen.

- Teoretiska lumen indikerar hur starkt ljusflöde led dioden kan producera utan att ta hänsyn till några yttre faktorer som exempelvis den ljusförlust som sker när ljuset färdas igenom reflektorn.

- Operativa lumen också kallat effektiva lumen speglar hur högt ljusflöde en lampa producerar med hänsyn till yttre faktorer under verkliga arbetsförhållanden genom ett s.k lumen-test.

Det är inte lätt för en konsument att kontrollera ifall en lampa verkligen levererar lika mycket ljus som en återförsäljare uppgett då ett lumen-test inte är möjligt att genomföra utan speciell utrustning. Det är även vida känt att flera aktörer på marknaden medvetet skriver upp lumen värden för sina lampor för att på så sätt sälja fler produkter.


Även om hela marknaden för fordonsbelysning kan uppfattas som väldigt diffus och ostrukturerad så finns det många butiker som jobbar hårt för en förändring. Som kund är det bra ifall man har rätt till öppet köp som sträcker sig längre än 14 dagar och där fri returrätt erbjuds.

Det finns flera olika LED-chip tillverkare runt om i världen vars led dioder skiljer sig åt vad gäller ljusstyrka. Stora och ledande led tillverkare som amerikanska Cree, Bridgelux och taiwanesiska Epistar är att föredra före billiga kinesiska led dioder som inte håller samma kvalitet och presterar betydligt sämre. Många leverantörer i Kina producerar inga lampor utan monterar endast ihop de olika delarna för att sedan exportera lamporna till större delen av Europa och Nordamerika. Det är just under själva monteringsprocessen som många mindre kinesiska leverantörer väljer att utrusta sina lampor med budgetkomponenter för att kunna överleva den stenhårda konkurrens som råder.

Istället för högkvalitativa Cree eller Epistar led dioder av hög BIN-klass, så köper många kinesiska aktörer upp enorma mängder led dioder från licenserade Cree och Epistar-producenter av betydligt sämre kvalitet (låg BIN-klass). Dessa led dioder har av flera orsaker inte uppfyllt den standard som regleras av led jättarna och säljs därför väldigt billigt till mindre aktörer. I vissa enskilda fall kan det vara betydligt värre än så, då falska dioder marknadsförs som original.

Svenska återförsäljare har inte alltid den kunskap som krävs för att kunna förstå skillnaderna mellan bra och dåliga Cree dioder eller rentav falska kopior. Olyckligtvis är det konsumenterna som får betala priset för detta helt ovetandes, vilket naturligtvis är ett stort problem i hela branschen.

Ljusgiganten marknadsför egna varumärken som Svealux, Gripen, Supervision och Dual Deluxe/Skagen, där samtliga uppfyller våra högt ställda krav med god marginal. Våra lampor levereras med en garanti på upp till 5 år.


Fri frakt på allt & 30 dagars öppet köp!